środa, 28 października 2015

Sosy do warzyw na ciepło Knorr

Dziś na "pierwszy ogień" pójdą sosy do warzyw na ciepło firmy Knorr. Sosy spełniły moje oczekiwania, a teraz konkrety o każdym z nich.

Sos do warzyw na ciepło - tradycyjny do marchewki z groszkiem.


Pierwszą sprawą, na którą zwróciłam uwagę była informacje o smaku prosto z natury. Sos nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników oraz glutaminianu sodu. Jest do dla mnie szczególnie ważna kwestia, gdyż obecnie na rynku jest wiele produktów "żywienio-podobnych" , które z naturalną żywnością mają mało wspólnego.
Składniki, które są nam potrzebne do zrobienia sosu to 2 łyżki masła oraz co oczywiste marchewka z groszkiem :)
Po ugotowaniu warzyw odlewamy z nich wodę, i zostawiamy według informacji na opakowaniu 1/3 kubka. Następnie dodajemy zawartość saszetki, masło. Teraz pozostaje nam tylko zagotować i voila! 
Kochani, jeszcze teraz czuję ten obłędny zapach i smak... jest wyrazisty, głęboki. Z czystym sumieniem mogę polecić ten sos każdemu, kto pragnie urozmaicić smak warzyw nutką rozrywki :) Co jest dodatkowym plusem tego sosu, to fakt, iż smakuje także dzieciom. Podczas mojego testowania była u mnie córka koleżanki, która warzywa zje, ale bez szału.. A tu niespodzianka- poprosiła o dokładkę i mamę, by takowy zakupiła do domu :)

Informacje techniczne o składzie:
- mąka pszenna,
- sól,
- tłuszcz palmowy,
-cukier,
- imbir,
- sok z cytryny suszony,
- pieprz czarny,
- aromaty.

Może zawierać mleko, jajka i seler. Jedna saszetka pozwoli na wykonanie około 4 porcji warzyw z sosem.
Cena około 1.80 zł w zależności od sklepu.




Sos do warzyw na ciepło - ziołowo- maślany do mieszanki warzyw.

Tutaj ponownie firma Knorr nie rozczarowała i sos jest bez szkodliwych składników, typu konserwanty. 
Podobnie jak w przypadku poprzedniego sosu, do jego wykonania potrzebujemy wybrane przez nas warzywa oraz 2 łyżki masła. Mieszankę warzywną wybieramy według swoich upodobań, osobiście polecam mieszankę typu kalafior, brokuł, marchewka oraz fasola szparagowa. Po ugotowaniu warzyw odlewany z nich wodę, zostawiając około 3 łyżki. Następnie podsmażamy na maśle wybrane warzywa i dodajemy sos z saszetki. Mieszamy co uzyskania jednolitej konsystencji i około 2-3 minutki smażymy. Tym razem posłuchałam rady kucharza Knorr i całość posypałam świeżym koperkiem - boski aromat! Dzięki temu sosowi warzywa nie są suche i maja ciekawy i intensywny smak. Bardzo dobrze czujemy zioła, a także odrobinę czosnku, który jest również składnikiem sosu. Nie ukrywam, że większość warzyw spałaszowałam sama, ale podzieliłam się po troszku nimi z pozostałymi domownikami, który również byli zachwyceni.

Informacje techniczne o składzie:
- skrobia,
- tłuszcz palmowy,
- sól,
- czosnek,
- aromaty,
- masło,
- natka pietruszki,
- ekstrakt drożdżowy,
- rozmaryn,
- mleko odtłuszczone,
- oregano,
- majeranek,
- gałka muszkatołowa,
- korzeń pietruszki.

Może zawierać gluten, jaja i seler. Jedna saszetka wystarcza na przygotowanie około 4 porcji warzyw. 
Cena około 1,80 zł w zależności od sklepu.


Podsumowując sosy spełniły wszystkie oczekiwania. Przygotowanie jest banalnie łatwe i nie wymaga zbyt wielu składników dodatkowych.
Polecam każdemu, kto pragnie urozmaicić potrawy warzywne!
Sama z pewnością przy pierwszej wizycie w sklepie dokonam ich zakupu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz